Baby Led Weaning - jídlo do tlapky

Baby Led Weaning (BLW) je vlastně odstavení vedené dítětem. Když je miminko připravené, tak se místo klasických příkrmů nahrazuje MM nebo UM jídlem. Dítě si nemusí zvykat na lžičku a učí se jíst potraviny bez mixování. 


Fotek mám hromadu, ale nechci zahltit článek Matyáškem. který má v ruce pokaždý jinou surovinu:D

Já plně kojím a zatím o odstavení ani nepřemýšlím, ale metodu jsme si oblíbili a aplikujeme ji ,,po svém'', což znamená, že někdy dáváme jídlo do tlapky, jindy ho klidně rozmixuju nebo dám už hotovou přesnídávku (u nás, zvyknutí se na lžičku a celkové přidání příkrmů proběhlo bez potíží. Začínala jsem s ovocem, tudíž boříme mýty o tom, že, když začnete dítěti dávat nejprve ovoce, tak pak odmítá zeleninu:-)).
Nechci kopírovat texty, nebo sem přepisovat svými slovy již hotové články, proto, pokud chcete vědět více o této metodě, mrkněte sem: www.jidlodotlapky.cz, kde najdete, od veškerých informací přes recepty až po semináře (Praha, Brno), nebo se přidejte do FB skupiny BLW/Jídlo do tlapky.

Chci se s vámi tedy podělit výhradně o naše zkušenosti.

Kdy s BLW začít?
U každého dítěte je to individuální. Já začínala Matyáškovi dávat ovoce po ukončeném 5.měsíci, ale spíš jsem přidržovala a on ochutnával. Od 6.měsíce začal tlapkat sám. Každý rodič asi nejlíp pozná, kdy je dítě schopné udržet jídlo a jíst samo. Je určitě lepší, když už sedí, v opačném případě doporučuji mít ho na klíně. Je možné, že vám bude jídlo ze začátku odmítat, v tom případě se obrňte trpělivostí a zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte:-)

Jak BLW praktikovat?
Pokud samotné jídlo dítko nezajímá, zkuste mu ho připravit zábavně - buď barevně, nebo do nějakého tvaru. Popřípadě počkejte, až si všimne jídla co máte na talíři vy a bude ho chtít vyzkoušet. U nás to bylo snadný, co dám před Matyáše, nebo mu přímo do ruky, to sní :). Z ovoce mu jelo od začátku (začínala jsem s měkčími kusy) žlutý meloun, kaki, mango a banán, později i jablko a teď zvládne i pomeranč a pomelo (citrusy nedávám jako oloupaný půlměsíček, ale rozkrajuji na čtvrtky). Zelenině přišel na chuť později, kolem jeho 7.měsíce (avokádo, rajče a okurka vedou). Mrkev, brokolici, kedlubnu apod. jsem vždy povařila (nerozvařit, jinak to budete mít všude a tlapka to rozdrtí:D), ale teď, když už má 2 zoubky, zeleninu nevařím.
Někdy dávám jeden druh ovoce a zeleniny přímo do tlapky, jindy mu nakrájím víc druhů a rozprostřu je na talíř ať si vybere sám (to jsem zkoušela párkrát, protože jídlo je spíš na zemi a hraje si s ním, než aby ho jedl - asi je to tím, že neví co dřív).

Co když se dítě zakucká?
To se stávat bude, ale nepropadejte panice, děti mají mnohem lepší dávící efekt než my dospělí. Vyhněte se ovšem některým nevhodným potravinám jako jsou ořechy. A když už jsme u toho...

Seznam vhodných potravin (od Dity Vlčkové):
zdroj:www.jidlodotlapky.cz



A co bych doporučila? 
Potraviny dávejte dítěti vždy čerstvé (nezamražené, pokud možno chemicky neošetřené), nejlépe z vlastních zdrojů, nebo z farmářských trhů.

Knihy o BLW:
http://www.argo.cz/knihy/202631/vim-co-mi-chutna-ditetem-vedene-odstaveni/ 


Strašně se mě metoda líbí, protože dítě objevuje čisté chutě, barvy a zkoumá tvary. BLW je pro děti zábavné a příjemné zpestření stravy. Je to přirozené - děti se učí tím, že strkají vše do pusinky a procvičují tím i ručičky a koordinaci.

Máte s jídlem do tlapky zkušenosti? Jak metodu praktikujete? Těším se na Vaše komentáře a typy!

Přeji Vám hezký večer a věčně (ne)upatlané chapadýlko:D

Vaše,


CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat

Jste skvělí! Děkuju za Vaše komentáře ♥