Plňte si svá přání, aneb Rhinoplastika

 Leden...čas stvořený pro předsevzetí...Pokud jste si dali jako předsevzetí plnit si svá přání, tak nejvyšší čas začít! Moje kamarádka Klára si své velké přání splnila už loni a jelikož se jedná o poměrně choulostivé téma, tak se s vámi o něj chci podělit a možná vás inspirovat či popostrčit:-).

Co je to Rhinoplastika? Jednoduše plastika nosu. Plastická chirurgie a plastiky obecně byly ještě před pár lety dominancí spíše celebrit než běžných smrtelníků, ale už tomu tak není. Konkrétně Rhinoplastika byla spojována s neskutečnou bolestí, ale to už taky není pravda. Nos je dominantou obličeje a co si budeme povídat, ten ničím nezakryjeme (pokud teda pomineme kuklu, ve který se však nedá chodit forever), takže je potřeba zamyslet se nad svými finančními možnostmi a výběrem kliniky - určitě se v tomto případě nevyplatí šetřit.

 Nad operací přemýšela K už od puberty (co si budem říkat, děti jsou krutý). Nyní žije v Anglii, ale jako rodilá češka se rozhodla pro zákrok na klinice v ČR. Jedná se o kliniku Medicom clinic Praha, kterou jí doporučila kamarádka (která si tam také nechávala nos upravit). Celý zákrok si domlouvala ze zahraničí a nebyl problém.


  1.  Nejprve zaslala e-mail. Z kliniky hned volali zpět a v závěru hovoru už byl domluven termín operace (hned poslala zalohu 5000, čímž  termín zarezervovala).
  2.  Konzultace v jejím případě proběhla 2 dny před operací, kde ji lékař vysvětlil a ukázal celý postup operace. Dostala pokyny k pobytu a vyfotili ji tzv. ,,Před''.
  3. Další důležitým bodem je Předoperační, do kterého je zahrnuta: krev, EKG, vyplňuje se dotazník ( hlavně kvůli onemocnění v rodině a tak), moč, váha (anestezie) a pokud je vše v pořádku, nic už k operaci nebrání.
  4. V den operace se ubytovala na skvěle vybavené a hezké klinice, kde zaplatila zbytek peněz ( 34.000Kč). Dostala věci na převlečení a lymfatické punčochy (v budgetu je i pyžamko a bačkůrky). Následně přijde anesteziolog, který se zeptá na předešlé operace, na pocity a zda jste zkrátka ready (od půlnoci se klasicky nesmí jíst ani pít).
  5. Samotná operace- trvá zhruba hodinu. Hned po ní vás budí a dostanete 2 kapačky, jedna je s antibiotiky a druhá s léky pro tlumení bolesti. Před spaním kapačky vyndají.   
    Pár hodin po operaci (v nose je ještě i tamponáda)
  6. Noc strávila K na klinice a ráno jsem jí už vyzvedávala. (Vím, že to není legrace-teda alespoň pro operovaného ne, ale taky jste se jako malí koukali na telenovelu Manuela - měla dvojče Isabelu :-)))) furt nic?)  Před propuštěním ještě měří tlak, dostanete na půl hoďky kapačku a potom lékař vyndá tamponádu (podle K ta nejhorší bolest).
  7. První týden je přes celý nos sádra. Občas ten nos jakoby tlačí, ale nebolí.
  8. Po týdnu je první kontrola, kde sádru sundají a vyfotí vás.
  9. Nepříjemnou součástí tohoto zákroku jsou zajistě modřiny pod očima, který jsou ještě zhruba další týden vidět (zamejkapovat moc nejdou).
    Zhruba po 9 dnech
  10. Za 2 týdny se z fialových modřin stanou žlutá místa a obličej a nos je pořád dost oteklej ( oteklý je zhruba 3 měsíce), takže zatím nos nevypadá podle tvých přestav, ale neboj, splaskne:-) Lymfatický systém se obnovuje zhruba po 3 měsících (po tuhle dobu je nos jakoby znecitlivělý-máš teda neustálý pocit jako by byl,,umrtvený''). Smrkání je tabu a nos se čistí vatovýma tyčinkama.
  11. Druhá kontrola je zhruba za měsíc (K byla díky vzdálenosti bydliště až po 2,5 měsícíh)
  12. Třetí kontrola je po 3 měsících, zde vás naposledy vyfotí, tzv ,,Po'',  zkontrolují nos a pokud je vše v pořádku, na kliniku už nemusíte. Proces hojení je ,,neviditelný'', ale celkovou změnu uvidíte zhruba po roce, kdy je nos už zahojený a v normálu.


Před a Po

Co se týče bolesti, tak je bolestivé jen sundání tamponády, ale nic hrozného a když je venku zima, tak je nos víc nateklý. Modřinám se nevyhnete a jizvy jsou vevnitř v nose, tudíž žádné jizvy nejsou vidět.  
Celková operace stojí 39000,- Jedná-li se o operaci celého nosu.


Máte zkušenost s plastikou nebo po ní toužíte? Šli byste nebo to úplně zavrhujete? Těším se na vaše reakce, podělte se o ně v komentářích pod článkem.

Přeji krásný zmrzlý lednový večer,








CONVERSATION

2 komentářů:

  1. Já tedy nevím... plastika jako taková se mi příčí, pokud to není ze zdravotních důvodů... Chápu ten komplex z nosu, taky jsem ho mívala, ale myslím si, že daleko lepší než nějaká plastika je postupně naučit se vážit si sám sebe, protože každý jsme jiný a zrovna třeba velký nos je naše znamení, naše odlišnost. Zvlášť ten nos, protože nos dělá obličej a po plastice nosu se celý výraz změní. Loni jsem dělala seminárku na psychologii o psychické poruše, kdy je člověk se sebou nespokojený, má komplexy, zakrývá svou nedokonalost a chodí na plastiky, nicméně ty ve finále nepomůžou, protože ono to ani tak není o vzhledu a té nedokonalosti jako o tom, co se děje v hlavě. Nevím, to je můj názor. Nicméně rozumím, že kamarádka nešla na plastiku v UK. Já si tu nenechám sáhnout ani na zuby natož abych někoho od NHS nechala spravovat mi nos :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veroniko, chápu tvůj pohled, každý to máme jinak. Plastika nosu je zásah do obličeje a rozdíl tam je. Myslím, že pokud to člověk s plastikami nepřehání (není na nich závislý) a je to v rámci zdravého rozumu (že si z prsou neudělám 2 airbagy), tak je to na každém. O psychice člověka to je, ale já jsem pro, kamarádka (skoro 50let) si splnila sena nechala si udělat prsa(poznáš to jen, když má na sobě plavky) a cítí se od té doby mnohem lépe a je se sebou spokojenější - takže jí to v té hlavě pomohlo (ale předtím ani jedna z těchto mých kamarádek nebyla zakomplexovaná, spíš o tom snily).
      A zdravotnictví v UK..to by bylo na jiný a daleko rozsáhlejší článek:DD Loni musel můj muž na pohotovost v UK a stálo to za to:D
      Měj se krásně a děkuju za názor!

      Vymazat

Jste skvělí! Děkuju za Vaše komentáře ♥